Opera für Alle!

Opera!

für... ALLE"Med sin stora professionalitet och charm ger hon besökarna en skolning i operakonstens förlovade värld. Hon har en fantastisk röst och publikkontakt och med tämligen enkel rekvisita och humor får även ovana operabesökare god behållning av föreställningen" 


Öviks Allehanda september 2015Bakgrunden till idén om den här föreställningen är en intensiv önskan om att ge tillgång till klassisk konstmusik på nya sätt.

På fler sätt.

Som ett komplement till institutionsscenerna, konsertsalarna och operahusen.


Jag har gjort upptäckten att det finns stort intresse, nyfikenhet och behov av att få sig denna musik och denna konstform till livs i fler former

än de vi idag refererar till som de mer traditionella.

Opera- och romansmusik för en kanske blomstrande tillvaro, men ofta för de redan invigda. Många kommer denna konstform aldrig till del.


Jag vill ändra på det.


Jag vill föra ut musiken och dess konstform, dess potential, till fler än de redan invigda.

Och jag vill ge de redan invigda nya sätt att uppleva konstformen.

Jag vill vidga potentialen, blåsa nytt liv, undersöka och förmedla.


Konst och musik är levande organismer. Dess liv uppstår genom alla oss utövare och tolkare, som genom århundraden sökt förvalta och blåsa liv i verk som i sig har en inneboende livskraft. En livskraft som uppstår då verket får skölja genom en utövare.


Tolkningsföreträden finns, och kommer alltid att finnas. Liksom utförandepraxis. Och de skiftar med sin samtid, liksom vi människor skiftar fokus och utvecklas.

Så måste det vara. Det är livets egna lagar, liksom konstens, tänker jag mig.

Allt är i rörelse. Utveckling sker. Och skall så ske.


Jag är en konstutövare i just denna tid och förvaltar på olika sätt just mina gåvor och talanger på det sätt jag förmår, för att söka bidra till konstens och musikens fortlevnad.

Och det här är ett av dem!Våren 2013 blev jag av ledningen för retrobiografen TELLUS i Midsommarkransen tillfrågad om jag kunde göra ett opera- och romans program på deras scen.

Jag tackade med glädje ja, eftersom jag då fick en möjlighet att pröva några av mina idéer, hittills endast befintliga i mitt huvud och på skrivbordsstadium.


Resultatet blev föreställningen Opera! en soaré av sällan skådat slag som gavs i Maj 2013 och som till min stora glädje blev en succé! Både vana och ovana operabesökare, vana och ovana vid att lyssna till klassisk musik, uttryckte en önskan om mer i detta slag. Att få tillgång till konstarten i just denna form, i ett annat sammanhang, ett annat forum. Det haglade kommentarer så som "jag visste inte att opera och romansmusik kunde vara så här" eller "jag har aldrig trott att klassisk musik var något för mig, men nu skall jag lyssna på mer. TACK!"


När sedan Stadsteatern på sommaren hörde av sig med samma fråga, men nu för Klara Soppteaters del, föddes Opera! für alle


Föreställningen hade premiär i september 2013 och spelades för fulla salonger på Klara Soppteater, Helsingborgs Stadsteater och Ulriksdals Slottsteater.


Hösten 2015 togs föreställningen ut på en framgångsrik Sverigeturné i samarbete med RIKSTEATERN

(klicka HÄR för att komma till turnéplanen för datum och spelställen)

www.riksteatern.se/forestallningar/opera-fur-alle


Nu planeras ytterligare föreställningstillfällen och konceptet är under utveckling.


Några av recensionerna finns längst ned under fliken RECENSIONEROpera! für alle! är i sin form ca 1 timme lång. På scenen är jag själv, en pianist och en flygel. Enkel scenografi, mycket kostym, mycket drama, mycket passion, mycket humor. Musiken innefattar en resa genom några av operarepertoarens, operettens och romansens örhängen, med både traditionella mezzo-arior blandat med arior för tenor och baryton. Ibland även kryddat med cabarét och musikal. Även en soloduett!  Texter för en berättelse framåt.


Föreställningens början är en musikalisk föreläsning om röstens anatomi.

Och man frågar sig: "Vad är en opera aria, egentligen?"


Jag vill förmedla ett spektra av vad en operaaria eller en romans kan innehålla.

Originalspråket ovidkommande. Kan de röra vid våra liv idag?


"Opera är ju inte logisk. Lite grand som livet självt?"
Turné Riksteatern 2015:

25/9 Örnsköldsvik - 28/9 Storuman - 29/9 Sorsele - 30/9 Burträsk - 6/10 Norrbottensteatern - 9/10 Norsjö - 17/10 Säter - 19/10 Jönköping Spira

20/10 Jönköping Spira - 24/10 Varberg - 26/10 Partille - 30/19 Lidköping - 3/11 Hofors - 6/11 Norrköping - 14/11 Falköping

17/11 Lund Stadsteatern - 23/11 Hofors - 24/11 Mullsjö - 28/11 Karlskrona - 30/11 Surahammar - 9/11 Kristianstad - 10/11 Karlskrona


2018 Dalateatern